Tekst objavljen: 30.10.2012 18:59        


Oluja Sendi ostavlja iza sebe ruševine, poplave i milione u mraku. Još nema zvaničnih procena, ali analitičari kažu da će udar koštati bar 20 milijardi dolara. Neki izvori idu i do iznosa od 100 milijardi.

Koliko milijardi je Americi oduvala Sendi?

Profesor na Univerzitetu Merilend Piter Morici poredeći “Sendi” sa uraganom “Ajrin” uveren je da će ukupna šteta iznositi najmanje 45 milijardi dolara.

Ipak, u svemu postoji i nešto dobro. Broj kuća koje su oštećene oživeće građevinski sektor, što će u tu granu upumpati desetine milijardi. Uragan Ivan iz 2005. pogodio je Floridu i načinio štetu od 14 milijardi, ali su nakon renoviranja cene nekretnina narasle za čak 25 odsto.
- Prošle godine je pre udara Ajrin procenjeno da će šteta iznositi sedam milijardi, ali je to kasnije naraslo na oko 15 milijardi. Isto očekujem i sada - rekao je Morici.

On je naveo da očekuje da se prvobitna prognoza uveća za dva do tri puta, uzimajući u obzir da će posledice oluje Sendi osetiti čak 60 miliona ljudi, kao to što će Njujork i još neki veći gradovi najverovatnije biti “zamrznuti” nekoliko dana.

Berza juče nije radila, što je prvi put od 1985. godine da nevreme zatvori vrata Volstrita. Po svemu sudeći, ona će ostati zatvorena i danas, što će biti prvi put od 1888. da “finansijski centar sveta” zbog nevremena bude zatvoren dva dana zaredom.

Analitičari kuće Mudis procenjuju da će svaki dan svojevrsne blokade Njujorka i Vašingtona značiti već uzdrmanoj američkoj ekonomiji gubitak od 10 milijardi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nevreme katastrofa Amerika SAD sjedinjene američke države Njujork

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana