Tekst objavljen: 12.02.2013 11:45        


Evropljani baš vole da putuju - prošle godine su putovali čak milijardu puta. Istina, samo četvrtina je otišla van granica svoje zemlje, ali i sa 241 miliona putovanja u inostranstvo, Evropljani važe za dostojne naslednike Marka Pola.

Koliko troše Evropljani tokom svojih putovanja?

Na „kratke predahe“ najviše vole da idu Španci, Belgijanci, Česi, Danci, Poljaci, Rumuni, Mađari, Litvanci, Italijani, Francuzi, Nemci... Kada je reč o pravom, klasičnom odmoru od najmanje deset dana odmah se izdvajaju romanski narodi: Italijani, Španci, Francuzi, Portugalci i Rumuni.

Sa 312 milijarde potrošenih evra na putovanja, Evropljani važe za trošadžije, ali nisu ni prineti Rusima, Kinezima, Indijcima i ostalim stanovnicima zemalja u ekspanziji. U proseku, na putovanje stanovnici starog kontinenta potroše po 349 evra, a noćenje plaćaju po 64 evra.
Rumuni u 99 odsto slučajeva putuju vikendom isključivo po domovini, a sa više od 90 odsto prate ih Poljaci, Česi, Belgijanci, Danci, Nemci, Španci, Francuzi, Italijani, ali i ostali.

Jedno Slovenci imaju drugačiju kulturu putovanja, pa prednost uvek daju okolnim zemljama. Ljubav prema domovini ne čudi kada se uzme u obzir da na vikend u zemlji Evropljani potroše, u proseku, po 130, a u inostranstvu 339 evra.

Na plažama u inostranstvu ostanu po 11 dana i potroše po 850 evra. To je jedini podatak koji se u statistici smanjuje. Duge odmore Belgijanci i Maltežani skoro da mrze, jer ih ode samo 12 odsto! I kod ostalih letovanje kao da više nije obavezan ritual.

Odredišta koja privlače Evropljane već godinama se ne menjaju, jer pored Španije, Grčke, Italije, Turske i Egipta, od gradova su i dalje najomiljenije evropske metropole i Njujork.

Na putovanja najviše idu Nemci, koji godišnje putuju 214 miliona puta, podjednako po zemlji i inostranstvu. Drugi su Francuzi sa 203 miliona putovanja, koji uvek daju prednost svojoj zemlji. Treći su Britanci sa 116 miliona putovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanja jeftina putovanja putovanje turizam turisti evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana