Tekst objavljen: 12.04.2013 12:09        


Prema ’Economist indeksu’ srpska valuta precenjena je u odnosu na dolar, a isti slučaj je i sa nacionalnim valutama Ujedinjenih Arapskih Emirata, Italije, Grčke.

Koliko vredi dinar po 'Economist' indeksu?

Po uzoru na ’big mac indeks’ na osnovu kog londonski časopis Ekonomist svake godine procenjuje vrednost nacionalnih valuta u odnosu na dolar uzimajući kao mernu jedinicu cenu hamburgera u Mekdonalds restoranima, BizLife se poslužio istom metodologijom, ali je za mernu jedinicu uzeo cenu ovog uglednog poslovnog nedeljnika.

Procene nisu precizan indikator vrednosti valuta. Kao referenca korišćena je cena pretplate nedeljnika Economist objavljena na njihovom sajtu u koju nije uračunata distribucija.
Za nedeljno izdanje Ekonomista u Sjedinjenim Američkim državama treba izdvojiti 2,74 dolara, dok u Srbiji treba izdvojiti 6,23 dolara.

Upoređujući cene u domaćoj valuti, prilagođenoj kupovnoj moći i cenom u dolarima, dinar je precenjen u odnosu na dolar oko 10 odsto.

U Hrvatskoj za londonski poslovni nedeljnik treba izdvojiti istu sumu, ali je kuna podcenjena u odnosu na dolar manje od 10 odsto. Evro na području Kipra, Italije, Grčke precenjen je oko 10 odsto u odnosu na dolar, dok je u problemima oprhvanoj Sloveniji evropska valuta precenjena oko 10 odsto.

U odnosu na dolar po ’economist indeksu’ loše stoje i katarski rijal i arapski dirham koji su precenjeni nešto više od 50 odsto. U ovim zemljama Economist inače košta 8,67 dolara. S druge strane, vrednost brazilskog reala podcenjena je u odnosu na dolar 50 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar kurs dinara domaća valuta vrednost dinara ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana