Tekst objavljen: 20.05.2013 11:50        


Ni nakon 40 godina, koliko je prošlo od kako je koridor 10 prvi put najavljen kao „prioritet prioriteta”, radovima se ne nazire kraj.

Koridor 10: Rok - sigurno će biti završen, jednom

Retko koji naš političar nije iskoristio priliku da skupi poene najavom otvaranja pojedinih deonica na koridoru 10. Čak se dešavalo da istu deonicu različiti funkcioneri otvaraju više puta.

U Koridorima Srbije tvrde da će radovi biti gotovi najkasnije početkom 2016. Koridor 10 biće potpuno završen krajem 2015. ili najdalje početkom 2016. godine. Planirano je da ove godine da bude završeno najmanje 40 kilometara autoputa u Srbiji - kažu za u tom preduzeću.
Takvoj praksi će se možda stati na kraj, jer predstavnici EU koji u velikoj meri finansiraju radove traže od nadležnih konkretne rezultate.

Prema podacima Ministarstva finansija, trenutno više od milijardu evra kredita koje su odobrile EBRD, EIB i Svetska banka nije povučeno.

To nekad može imati i objektivne razloge, objašnjava Goran Rodić stručnjak za građevinarstvo, a kao primer navodi nedovršenu eksproprijaciju zemljišta, koja koči radove. Ali, kaže on, da do toga ne bi došlo, potrebno je da se kapitalne investicije odvoje od političkog marketinga.

- Opšte pravilo je da odstupanje od projektovane cene radova ne sme da bude više od 10, a količina izvedenih radova da ne odstupa više od tri odsto. A kolika su odstupanja na koridoru 10 niko živ ne zna - tvrdi on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
autoput izgradnja autoputa saobraćaj infrastruktura koridor 10 koridori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana