Tekst objavljen: 26.02.2013 9:30        


Cena korupcije je zaprepašćujuća. U deceniji od 2001. do 2010, iz 150 zemalja u razvoju je nezakonito izvučeno 5.860 milijardi dolara – prema podacima organizacije pod nazivom Globalna finansijska ispravnost.

Korupcija koštala svet 5.860 milijardi dolara

Kina je na čelu tog spiska, sa 2.750 milijardi dolara nezakonitog odliva kapitala u tom periodu. Meksiko je drugi, sa više od 476 milijardi dolara potrošenih na korupciju u tom periodu, što je više od četiri i po hiljade dolara po osobi. Rusija je na petom mestu, sa 152 milijarde dolara.

Nigerija na sedmom mestu, najviše je rangirana afrička zemlja, sa nezakonitim odlivom 129 milijardi dolara, odnosno 864 dolara po stanovniku te zemlje.

Globalna finansijska ispravnost ukazuje da su jedna od najvećih finansijskih „crnih rupa“ na svetu u stvari Sjedinjene Države, gde anonimne kompanije mogu jednostavno da se registruju i potom služe kao sprovodnik nezakonitog novca.

Organizacije za praćenje korupcije kažu da bankarska tajnost u zapadnim državama – među kojima su Švajcarska i neka karipska ostrva – privlači gotovinu od korupcije i olakšava njen protok. Bez obzira što je korupcija rasprostranjena, borba da se ona suzbije se pojačava i širi po celoj planeti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svet odliv kapitala poreski raj utaja poreza korupcija mito

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana