Tekst objavljen: 05.10.2012 10:40        


Srbija mora da promeni agrarnu politiku i da poveća izdvajanja u agrarni budžet, jer je poljoprivreda izvozna šansa naše zemlje i hrana će biti sve skuplja, kaže predsednik MK grupe Miodrag Kostić.

Kostić: Hrana će biti nafta budućnosti

- Ono što je 60-tih i 70-tih godina prošlog veka za svet bila nafta, to je danas hrana i ona će biti sve skuplja, pogotovo uz već najavljenu tendenciju većih sušnih perioda u svetu - upozorio je on.

Kolika je, recimo, snaga mesne industrije Srbije, Kostić je naveo da ona ne može godišnje da snabde ni dva veća grada u Kini, koja godišnje troše oko 14 miliona tona mesa i mesnih prerađivanja.
Sa stanovišta privrede, neto prihod US Steela u Smederevu, bio je svega oko 80 miliona evra, jer je izvoz iznosio oko 800 miliona, ali je uvoz sirovina i repromaterijala iznosio 720 miliona evra, dok je neto prihod poljoprivrede bio daleko veći, naveo je Kostić.

Kostić kaže da zbog toga Srbija mora da promeni agrarnu politiku i navodi da je njemu, kao poljoprivredniku, potrebno da neko očisti kanale za navodnjavanje u Vojvodini i da ukrupni poljoprivredno zemljište, a obrtni kapital će sam da obezbedi na oko 14.000 hektara.

- Na navodnjavanom zemljištu MK grupa ove godine je imala u proseku 13 hektara kukuruza po hektaru i 9,5 tona šećerne repe, a tamo gde nije bilo rod je bio beznačajan - kazao je Kostić.

- U Ukrajini MK grupa obrađuje 55.000 hektara, a u Srbiji oko 25.000 hektara - naveo je Kostić dodao da tajkuni u Srbiji poseduju zajedno oko 40.000 hektara, što je manje od jedan odsto i zbog toga ne razume hajku u medijima protiv tajkuna.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Miodrag Kostić MK grupa poljoprivreda investicija hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana