Tekst objavljen: 26.09.2012 10:09        


Ukoliko vlada preduzme korake štednje i brže reaguje, postoji nada da 2013. ne dočekamo u grčkom scenariju, kaže biznismen Miodrag Kostić. Preciznije, država treba da ima prihode koji mogu da opravdaju rashode.

Kostić: Možda se i spasimo od "grčkog scenarija"

Kostić, koji je predsednik MK grupe ali i udruženja Poslodavac, u čijem članstvu je više od 43.000 privrednika koji upošljavaju oko 535.000 radnika na pitanje da li će antikrizne mere biti dovoljne za nešto više od pukog preživljavanja kaže da se promene neće desiti preko noći, ali veruje da neće ni ostati slovo na papiru.

- Da podsetim, Srbija već decenijama odlaže reforme. Odgovornost je kako na državnom, tako i na privatnom sektoru. Nemamo više vremena za populizam. Vreme je za rad. Srbija 20 godina živi uz dodatno zaduživanje i prodaju velikih preduzeća. Međutim, ne treba da štedimo na investicijama, jer bez njih ne može da se poveća naplata poreza i uvećaju sredstva u budžetu - dodaje on.

On kaže da se virus krpljenja minusa državne kase povećanjem PDV-a širi sa Hrvatske, koja je to već učinila, na Srbiju.

- Posledice i efekti se još mere u Zagrebu i Beogradu. Srpske privrednike to ne raduje. Negativni efekti su očigledni. U Srbiji postoji veliki deo sektora u privredi koji radi na crno i ne plaća nikakav PDV, i to će biti novi signal za eventualno bežanje iz legalne u sivu ekonomiju - smatra predsednik MK Grupe.

Kostić je još jednom ponovio da je spas u izvozu.

- Da podsetim, izvršni odbor MMF je prilikom odobravanja šeste revizije aranžmana, krajem decembra 2010. godine, ocenio da je ubrzan oporavak srpske ekonomije zasnovan baš na izvozu. Verujem da Srbija može očekivati porast životnog standarda tek pošto dođe do značajnijeg plasmana domaćih proizvoda na druga tržišta. Povećanje izvoza bi pozitivno uticalo i na položaj svih direktnih i indirektnih učesnika u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i svih ostalih delatnosti - zaključio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Miodrag Kostić MK grupa biznismen ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana