Tekst objavljen: 31.10.2012 15:12        


Šećer u Srbiji je jeftiniju nego u zemljama Evropske unije i građani mogu očekivati da će cena tog proizvoda u narednom periodu biti kao u EU, kaže vlasnik MK grupe Miodrag Kostić.

Kostić: Šećer će u Srbiji koštati kao u EU i tačka

- Danas je šećer jedini proizvod iz Srbije koji se u EU prodaje skuplje nego u Srbiji. Potrošači mogu da očekuju da cena šećera bude kao u zemljama EU. I tačka - rekao je on i izbegao da direktno odgovorio na pitanje novinara o poskupljenju.

MK grupa i dalje želi da kupi Helenik šugar

Govoreći o kupovini većinskog vlasništva grčke fabrike šećera Helenik šugar, Kostić je ponovo doveo u pitanje odluku srpske antimonopolske komisije.

Komisija za zaštitu konkurencije je krajem januara kompaniji Sunoko zabranila koncentraciju i kupovinu Helenik šugara i odbila predlog strukturnih mera koje je predložio Sunoko. Kostić je nakon te odluke pokrenuo spor pred Upravnim sudom, koji je poništio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije.
- Da li mislite da je normalno da mi grčka antimonopolska komisija dozvoli da kupim 100 odsto, a da mi srpska ne dozvoli da dokupim 25 odsto i da imam ukupno 80 odsto tržišta? - rekao je on.

Poredeći Srbiju sa drugim zemljama, Kostić je naveo da u Francuskoj koja ima ogromnu industriju dva "igrača" rade zajedno, drže po pola tržišta, dok u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji jedan ima 100 odsto.

Grčka vlada je 2011. raspisala tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije Helenik šugar, koja osim pet fabrika u Grčkoj ima i dve šećerane u Srbiji, Šajkašku - Žabalj i Crvenku iz istoimenog mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Alisa u zemlji cuda! 01.11.2012 18:52

    Sta,secer ce poskupeti...!?Pih,nista za to.Meni zbog raznih poskupljenja secer (sta drugo?) skace svaki dan!
    Alisa u zemlji cuda!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena šećera Miodrag Kostić šećer poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana