Tekst objavljen: 05.11.2012 16:28        


Raspad evrozone bio bi težak udarac i po austrijsku privredu, upozoravaju ekonomisti bečkog Međunarodnh instituta za više studije (IHS) koji navode da bi istupanje Grčke evrozone imalo samo umerene posledice po Austriju.

Krah evrozone skupo bi koštao Austriju

Prema procenama instituta bi austrijska privreda u prvoj godini posle istupanja Grčke pala za jedan odsto. Do 2016. bi bruto domaći proizvod bio manji za čak četiri milijarde evra, a nezaposlenost bi porasla za 0,2 do 0,4 odsto.

Daleko lošija je situacija, prema scenariju IHS, u slučaju potpunog ili delimičnog raspada evrozone. U tom slučaju bi Austrija izgubila velika sredstva na osnovu garancija za dugove južnih kriznih zemalja koja iznosi 82,3 milijardi evra.

Jedan veći deo tih sredstava bi u slučaju kraha evrozone bio izgubljen, a država bi bila prinuđena na masivnu štednju, što bi se odrazilo na potrošnju.

IHS prognozira da bi Italija, Španija i Portugal, nakon istupanja iz evrozone, drastično smanjili kurs svojih valuta, što bi znatno uticalo na izvoz iz Austrije.

Studija polazi od toga da bi domaći bruto proizvod Austrije, u slučaju potpunog kraha evrozone, 2016. bio za 10,6 odsto manji nego sada. Broj nezaposlenih bi se u prvoj godini, nakon kraha evra, povećao za 100.000 ljudi, a do 2016. bi 11,2 odsto Austrijanaca bilo bez posla.

Nešto manje posledice bi bile ako bi se samo krizne zemlje povukle iz evrozone, jer bi u tom slučaju bruto domaći proizvod opao do 2016. za 7,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Austrija evrozona krah evrozone kriza u Evropi kriza evrozone ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana