Tekst objavljen: 15.04.2013 10:10        


Prošlo je šest meseci od kako je uspostavljen platni promet u rubljama sa Ruskom federacijom i četiri meseca od kako se i kod nas može štedeti u toj valuti. Kako je rublja proteklih godina bila stabilna uprkos krizi u svetu u Sberbanci koja posluje u Srbiji spremni su i za davanje kredita u rubljama.

Krediti i u rubljama uskoro dostupni u Srbiji

Ako su platni promet i štednja u rubljama isplativi zašto ne pokušati i sa kreditiranjem u ruskoj valuti. Logičan potez ruske Sberbanke pogotovo posle podatka da je ekonomska razmena od početka godine između Srbije i Rusije porasla za 38 odsto.

- U Srbiji ima zvanično oko 2.000 Rusa, a u Rusiji ima destine hiljada srpskih građana koji žive i rade i koji zarađuju u ruskim rubljama. Postoji mogućnost da Srbi koji rade u građevinarstvu šalju novac u rubljama što je bitno za njegovu porodicu - kaže Grigorij Černnko, predsednik Izvršnog odbor Sberbanke.

Naravno krediti u rubljama su najinteresantniji izvoznicima koji bi ostvarili direktnu uštedu izbegavanjem provizije prilikom konverzije valuta.

Ipak, iskustva u uzimanju kredita u švajcarskim francima navode na oprez bez obzira što se krediti u rubljama ne odobravaju na dugi rok kao stambeni, već više kratkoročno za obrtni kapital i podršku uvozu ili izvozu.

Kreditiranje u valutama poput rublje ili kinskog juana nije retkost u svetu. Bankarski sistem je živ i prilagodljiv pa je nedavno o tome bili reči i među našim bankarima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti rublja rusija partnerstvo sa Rusima banke banka Sberbank Sberbanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana