Tekst objavljen: 02.05.2013 14:30        


Bonitetna agencija Mudiz je snizila kreditni rejting Slovenije na nivo "smeća", uz negativnu prognozu, navodeći kao razlog stanje tamošnjeg bankarskog sektora i pogoršanje stanja državnih finansija, uz upozorenje da će toj zemlji možda trebati i paket finansijske pomoći od evrozone.

Kreditni rejting Slovenije snižen na status smeća

U saopštenju Mudiza se navodi da je kreditni rejting Slovenije snižen za dva stepena, na Ba1 sa Baa2, čime je dospeo u spekulativnu kategoriju, kao i da neizvesnost oko finansiranja na tržištu povećava "verovatnoću da će biti potrebna spoljna pomoć".

- Najvažniji razlog za sniženje rejtinga Slovenije je uporna kriza tamošnjeg bankarskog sistema i velika verovatnoća da će toj državi biti potrebna dodatna pomoć i injekcije kapitala - navela je američka bonitetna agencija.

Na svetskom tržištu kapitala tipuju da će Slovenija biti sledeća članica evrozone koja će morati da zatraži finansijsku pomoć od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Dosad su tu pomoć dobili Kipar, Grčka, Irska i Portugalija, kao i španske banke.

Današnje sniženje rejtinga bi moglo značajno da poveća troškove zaduživanja Slovenije, upozoravaju ekonomisti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza rejting pad rejtinga kreditni rejting slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana