Tekst objavljen: 08.05.2013 17:10        


Neto profit francuske banke Sosijete ženeral prepolovljen je u prvom kvartalu na 364 miliona evra, a banka je najavila da do 2015. planira da uštedi 900 miliona evra kroz otpuštanje više od 1.000 radnika širom sveta.

Kriza: Otpuštanja u Sosijete ženeral banci

Francuska banka je prošle godine već sprovela program štednje vredan 550 miliona evra. Generalni direktor Šosijete ženerala Žan-Fransoa Samarčeli je, na pitanje francuskog radija BFM da li će banka uručiti više od 1.000 otkaza, rekao da će ta cifra biti dosta veća, kao i da će uključivati 550 radnih mesta u sedištu banke u Parizu.

Sosijete ženeral zapošljava oko 154.000 ljudi širom sveta, od kojih 60.000 radi u Francuskoj. Neto profit francuske grupacije je u prva tri meseca 2013. prepolovljen u odnosu na isti period lane, zbog izvanrednih troškova od 488 miliona evra. Čist prihod, ključno merilo poslovanja banke, istovremeno je smanjen za 19,4 odsto na 5,1 milijardu evra, što je ipak nadmašilo prognozu analitičara, koji su očekivali 4,94 milijarde evra.

Sosijete ženeral navodi da je pokrenuo program poboljšanja efikasnosti u cilju smanjenja troškova, jačanja konkurentnosti i pojednostavljenja poslovanja. Akcije banke su jutros porasle za četiri odsto, budući da su trgovci pozdravili strategiju rezanja troškova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja otkazi otpuštanja kriza Societe Generale banka banka Societe Generale

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana