Tekst objavljen: 28.09.2012 10:58        


Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić odbacio je kritike da će 13. penzija za najsiromašnije penzionere dodatno opteretiti državnu kasu i ističe da će penzioneri taj novac vrlo brzo vratiti u budžet.

Krkobabić: Penzioneri će vratiti pare u kasu

- S nešto više od četiri milijarde dinara, koliko iznose ovogodišnje dve rate jednokratne pomoći za najranjivije građane sa penzijama ispod 15.000 dinara, Srbija pospešuje i privrednu aktivnost. Jer, penzioneri će taj novac vrlo brzo vratiti u budžet, ne samo kroz uredno plaćanje dažbina i računa, već i podizanjem potrošnje - rekao je Krkobabić.

Na pitanje kako će građani izdržati "udar" cena osnovnih namirnica, Krkobabić je kazao da je potpuno neopravdano poskupljenje osnovnih namirnica - zejtina, šećera, brašna ili hleba, kada tih namirnica ima u Robnim rezervama i dodao da na cenu hrane ne bi smeo da utiče ni rast PDV od dva odsto.
Krkobabić je naveo da je protiv ekonomske logike da treba po svaku cenu štedeti, čak i ispod nivoa socijalne izdržljivosti.

Na pitanje da li će 13. penzija stvoriti veliku rupu u budžetu, ministar je naveo su, prošlog decembra u nekoliko lokalnih samouprava podeljeno, "ne 13. penzija, već se birokratija zakitila 13. platom".

- Ne sećam se da je to nekome zasmetalo, pa ni Fiskalnom savetu. Moja politička ideja, koju branim u ovoj Vladi, jeste da na prvom mestu svih naših odluka moraju da budu ljudi i njihove potrebe. Insistiraću da se bez ostatka pospeši proces socijalne pravde i da se uvažavaju najsiromašniji građani i njihovo dostojanstvo - rekao je Krkobabić.

On je apelovao na sve lokalne samouprave u Srbiji da se malo osvrnu oko sebe i pomognu najsiromašnijim građanima u granicama svojih mogućnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
13. penzija povišice penzioneri male penzije krkobabić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana