Tekst objavljen: 13.12.2012 12:30        


Nobelovac Pol Krugman smatra da je ekonomski rast Kine potpuno očekivan, ali i da bi mogao da ima katastrofalne posledice po klimu.

Krugman: Rast Kine može sve da nas ubije

- Ako vas brinu klima i takve stvari, onda je ekonomski rast Kine divna ljudska priča o uspehu koja bi mogla sve da nas ubije - izjavio je poznati ekonomista na jednoj tribini.

Međutim, Krugman je istakao da, pre svega, Kini niko ne može osporiti njenu trenutnu poziciju moći, jer je ona u potpunom skladu sa njenom veličinom.

- Na stranu priča o klimi i uticaju na planetu. Mi i bez toga možemo da zaključimo da nas na neki način kineski rast ugrožava. Postoji sve manje prirodnih resursa i mi se u suštini nadmećemo oko tih ograničenih zaliha nafte, minerala i ostalog - rekao je kolumnista "Njujork tajmsa".

On je rekao da bi američka vlada trebalo da dobro razmisli o svom odnosu prema Kini.

- Šta treba da radimo? Da ih bombardujemo? Ne možete da im oduzmete ono što im, zbog veličine, u potpunosti pripada. Umesto da se sukobljavamo na bilo koji način, SAD bi trebalo da ponudi Kini više upliva u trgovinsku razmenu. Ako bismo se potpuno okrenuli protekcionizmu, to, na kraju krajeva, ne bi uopšte bilo u našu korist - rekao je Krugman.

Inače, Kina i njena industrija su trenutno najveći zagađivači na svetu, ali prosečni Amerikanac i dalje ima veći takozvani "ugljenični otisak".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paul krugman pol krugman kina svet smak sveta planeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana