Tekst objavljen: 05.10.2012 15:32        


Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman kaže da mu je jedna od najvećih noćnih mora to da se probudi kao premijer male zemlje na periferiji evrozone.

Krugmanova noćna mora: Premijer male zemlje

Krugman smatra da državna represivna štednja vodi u spiralu iz koje će biti vrlo teško pronaći izlaz.

On navodi da Evropska Unija još nije država, da ne postoji zajednička politika, i da je, u skladu s time, i budžer koji bi mogao poslužiti za transfere iz bogatih zemalja prema siromašnijima premali za bilo kakvu ozbiljniju intervenciju.

Krugman je, tokom predavanja u Hrvatskoj, rekao da je ta zemlja potpuno zavisna od evropske sudbine a tako bi zbog njene veličine bilo i da ne postoji evrozona. On ipak dodaje da hrvatska vlada ne može reći ne zahtevima iz Evropske unije, ali treba da im se prilagodi.

- Kada bi mogli da vratimo vreme unazad, tada ne bi trebalo uvoditi mastrihtske kriterijume jer je stvaranje evra bilo temelj za krizu u Europi - rekao je on ali i naglasio da bi sada greška bila dopustiti da se sistem uruši.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Veselica 05.10.2012 20:07

    Da li neko zna koliki mu je honorar za njegova predavanja? Nismo ni neuki ... fakulteti su nam do 2002 vazili za jace u Evropi dok nije dosla ova Bolonja ( podseca me na nekadasnje promaseno srednjoskolsko usmereno obrazovanje -Suvarice )! Trebalo ga podsetiti sta je Srbija prezivela od 1992. preko 1993. do 1999. pa zatim od 2000. do 2012. godine!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paul krugman pol krugman evro evrozona evropska unija Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana