Tekst objavljen: 17.09.2012 11:45        


Pobednik leta 2012. na evropskom deviznom tržištu se zna - to je hrvatska kuna, koja je uprkos produbljivanju već četvorogodišnje ekonomske depresije u Hrvatskoj i sve slabijem uticaju ovdašnjeg turizma na BDP – u poslednjih 80 dana povećala svoju kupovnu moć i prema evru, i prema dolaru, zadržavši status jedne od najprecenjenijih moneta u svetskim razmerima.

Kuna je najčvršća valuta u Europi, ali...

Na kraju turističke sezone je jasno da je od početka juna kupovna moć hrvatske kune na deviznom tržištu ojačala prema evru za dva posto, a prema dolaru gotovo šest posto (a samo u poslednjih 50 dana čak 7,5 posto).

Tako je do krajnjeg paradoksa, usred hrvatske depresije, kuna potvrdila status najčvršće valute u Evropi, ali i famu, da je zbog svoje hronične precenjenosti (uz koju je gotovo sve uvozno jeftinije od domaćeg) glavni uzrok mrvljenja industrijske proizvodnje i konkurentske moći preostalog izvoza.

Kuna je ostala i glavni faktor koji i u najnovijoj rekordnoj turističkoj sezoni većinu koristi prebacuje inostranim akterima (vlasnicima, kreditorima, izvoznicima u Hrvatsku, inostranim trgovačkim lancima, prevoznicima i stranim turoperatorima).

Nažalost, tajna velike moći hrvatske kune nije ni u jeftinoj i radnoj hrvatskoj radnoj snazi, niti u liderskoj inovativnosti i tehnološkoj superiornosti, pa ni u otkrivanju velikih naftnih zaliha, nego u višegodišnoj snažnoj deviznoj ponudi, utemeljenoj na inostranim zajmovima, na prodaji najkvalitetnijih privrednih segmenata strancima, i na prodaji hiljada privatnih nekretnina inostranim kupcima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kuna kurs hrvatska kuna Hrvatska devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana