Tekst objavljen: 26.04.2013 15:19        


Ulazak Telenora, šestog najvećeg mobilnog operatera na svetu, na finansijsko tržište Srbije kupovinom KBC banke otvorio je pitanje da li je pružanje finansijskih usluga putem mobilne telefonije budućnost ili će se pokazati kao loš potez.

Kupovina KBC banke (ni)je dobar potez za Telenor

Za ovu multinacionalnu telekomunikacionu kompaniju kupovina banke ne predstavlja dobar potez, kaže Miroslav Prokopijević iz Centra za slobodna tržišta i dodaje da "ne treba širiti privredne aktivnosti, već vršiti specijalizaciju istih".

- Telekomunikacione kompanije imaju pristojna sredstva i dobijaju iluziju da mogu biti uspešne i na finansijskim tržištima - smatra Prokopijević i ističe da uprkos mogućnosti angažovanja menadžera iz sektora finansija, ovakvi oblici ulaska u druge privredne delatnosti nisu bili efikasni.

- Ovo ne znači da će banka da propadne, ali će biti manje efikasna u rukama telekomunikacione kompanjie - zaključuje Prokopijević.

Iz oblasti telekomunikacija mišljenja su drugačija. Vladimir Lučić, izvršni direktor M:tel-a, ocenjuje potez Telenora kao pozitivan i hrabar.

- Platne kartice zameniće mobilni telefoni i ovo je trend koji nas očekuje u budućnosti. Najbolji način da mobilni operateri iskorite situaciju je da sami izdaju platne kartice i preuzmu deo bankarskog tržišta što je dobar pomak - ističe Lučić.

Izvšni direktor M:tel-a smatra da postoje dva strateška načina da se telekomunikacione kompanije poziciraju na ovom tržištu. Jedan način je liberalizacija bankarskog tržišta u smislu dozvole mobilnim operaterima da izdaju platne kartice, a drugi način je strateško partnerstvo sa nekom bankom ili preuzimanje koje je upravo izvršio Telenor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
telenor KBC banka kupovina banke prodaja banke bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana