Tekst objavljen: 26.12.2012 13:28        


Miroljub Labus, nakadašnji potpredsednik savezne Vlade koji je nadavno saslušan zbog prodaje Sartida, kaže da vlada u kojoj je on bio nije imala veze s tim.

Labus: Nemam veze sa prodajom Sartida Amerikancima

Podsetimo, prodaja Sartida je jedna od 24 sporne privatizacije čije „raspetljavanje“ traži Evropska unija. Naime, smederevska železara prodata je američkom Ju es stilu za 21,3 miliona dolara 2003, s tim da su dugovanja te fabrike od 1,7 milijardi dolara preneti na državu.

- Sartid je tad prema bankama imao dug od milijardu i dvesta miliona, a mi smo reprogramirali dugove države. Skinuli smo 4,5 milijardi, a od toga je 600 miliona dolara skinuto sa Sartida, ali je ostala još milijarda i dvesta. Mi nismo znali koliko vredi preduzeće sa milijardom i dvesta miliona duga. Neko drugi je to procenjivao. Procenjivao je Ekonomski institut i to je nadležnost stečajnog veća da kaže ko je procenitelj i prihvati ili ne tu procenu - ističe Miroljub Labus.
Prve provere ovog posla počele su 2004. da bi 2009. Tužilaštvo pokrenulo istragu. Sumnja se da je pre prodaje u septembru 2003. godine održano više sastanaka na kojima je postignut dogovor da se "Sartid" proda "Ju Es stilu".

Dvadesetak ljudi već je dalo iskaz u policiji o slučaju Sartid, a spisak, kako se nezvanično saznaje, nije konačan. Jedan od onih koji su već dali iskaz bio je i Milorad Labus.

Labus je rekao da je u policiji saslušan u svojstvu građanina, jer savezna vlada u kojoj je on bio potpredsednik nije imala ingerencije da odlučuje niti o jednom republičkom preduzeću. On kaže da je veoma važno istaći da se u slučaju Sartida nije radilo o prvatizaciji već o stečaju.

- To vam je kao kad idete u frizerski salon pa vas tamo ošišaju, stave frizuru, ofarbaju vas i izađete kao novi. A stečaj je kao da vas u frizerskom salonu ošišaju do glave i daju vam metlu i đubrovnik da to pokupite. Stečaj je loš za preduzeća, privatizacija je potpuno druga stvar - kaza o je Labus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sartid železara smederevo industrija privatizacija kompanija labus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana