Tekst objavljen: 26.12.2012 17:23        


Portugal se sprema za masovnu privatizaciju državnih preduzeća u narednim mesecima, uključujući moguću prodaju državnog javnog servisa RTP, kako bi ispunio uslove međunarodnih kreditora koji su ovoj zemlji pozajmili novac pre 20 meseci.

Lisabon rasprodaje državnu imovinu

Vlada pokušava da od Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog fonda dobije smanjenje kamata za vraćanje zajma u 2013. godini, a prodaja državnih preduzeća je jedan od načina za dobijanje podrške.

Portugal je pokušao da privuče investitore iz svoje bivše kolonije Angole, koja je bogata naftom, kako bi im prodao mnoga preduzeća, od državnog medijskog servisa RTP, pošte, vodovoda, državnih banaka i železnice do naftne kompanije Galp.
Očekuje se da će operator aerodroma ANA biti prodat ove sedmice. Francuska građevinska grupa Vinsi navodno je ponudila tri milijarde evra za ovo preduzeće, a ostale zainteresovane strane su operator ciriškog aerodroma Flughafen i nemački Fraport.

Međunarodna kreditorska trojka zatražila je da Portugal proda državnu imovinu u vrednosti od pet milijardi evra da bi nastavio da dobija tranše kredita od 78 milijardi evra, koji mu je odobren u maju 2011. godine.

Portugalska vlada verovatno će ispuniti ovaj uslov prodajom preduzeća iz oblasti elektro-privrede i aerodroma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
portugal portugalija rasprodaja ekonomska kriza dužnička kriza imovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana