Tekst objavljen: 07.04.2013 11:30        


Najbogatija regija 27 zemalja članica EU je unutrašnjost Londona, pokazuje aktuelna rang lista Eurostata. Lista pokazuje i da Beč i regije glavnih gradova njegovih istorijskih suseda - Bratislave i Praga, spadaju među deset najbogatijih regija u Evropskoj uniji.

London najbogatija regija u Evropskoj uniji

Kriterijum rangiranja bili su regionalni dohoci po glavi stanovnika na osnovu nacionalnog BDP-a, izraženi kroz standard kupovne moći u EU.

Najbogatija regija 27 zemalja članica EU je unutrašnjost Londona sa svojim velikim finansijskim centrom, koja je ostvarila 328 odsto proseka evropskog BDP-a.

Na drugom mestu se nalazi Luksemburg (266 posto), na trećem Brisel (223 posto), a na četvrtom Hamburg (203 posto), koji je ujedno i najbogatija regija u Nemačkoj.

Peto mesto dele šire područje Pariza (Ile de France) i univerzitetski grad Groningen u Holandiji sa po 180 posto. jesta od sedam do deset pokazuju da, pre svega, srednja Evropa pripada velikim "bum" regijama u Evropskoj uniji. Sedmo mesto je zauzela Bratislava, a slede Prag i Stokholm.

Beč je pokazao dugogodišnji jak i konsolidiran privredni učinak na 10 mestu rang liste koje drži već nekoliko godina. U Austriji je nivo privrednog učinka iznosio 127 posto proseka Evropske unije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    teksas republika 07.04.2013 21:39

    lako je njima kada su opljackali bar pola sveta!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
London Britanija engleska EU evropska unija bogatstvo standard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana