Tekst objavljen: 06.12.2012 12:33        


Račun na kojem je oko 550 miliona evra u jednoj švajcarskoj banci glasi na ime Margaret Papandreu, 89-godišnje majke bivšeg grčkog premijera Jorgosa Papandreua.

Majka Jorgosa Papandreua utajila pola mlrd. evra

Potvrdu te informacije dobio je i Financial Times, ali Jorgos Papandreu i njegova majka izjavili su da to nije tačno.

Vest je produbila skandal oko “Lagardine liste”, popisa 2.059 grčkih državljana koji su sklonili milione na švajcarske račune. Taj je popis grčkoj vladi 2010. poslala Kristin Lagard, tadašnja francuska ministarka finansija, a danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčki istražitelji su prošle nedelje završili istragu o tome jesu li bivše vlade propustile da deluju nakon što su dobile Lagardinu listu.

Gospođa Margaret Papandreu je navodno prava, skrivena vlasnica računa koji formalno glasi na ime neke druge anonimne Grkinje.

Grci su ogorčeni jer smatraju da su upravo njihove elite izbegavanjem plaćanja poreza i skrivanjem novca u inostranstvu doprinele teškoj situaciji u kojoj se zemlja sada nalazi . Sada su još više ogorčeni zbog sumnji da je u tome učestvovao i nekadašnji socijalistički premijer.

Jorgos Papandreu otišao je prošle godine s mesta premijera, ali i dalje je poslanik u parlamentu . Njegov pokojni otac takođe je bio grčki premijer i utemeljitelj socijalističke stranke PASOK. Majka Margaret nekada je bila politički aktivna kao predsednica levičarske feminističke grupe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka kriza ekonomska kriza dužnička kriza papandreu švajcarska utaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana