Tekst objavljen: 12.04.2013 8:30        


Nekadašnji deponenti i klijenti Razvojne banke Vojvodine u stečaju strpljivo čekaju u redu pred šalterima da bi dobili novac ili otvorili nove račune u Poštanskoj štedionici.

Mali akcionari RBV-a ostali bez prebijene pare?

Za to vreme mali akcionari obijaju pragove: uprkos činjenici da ih zakon štiti, niko ne želi da im pomogne da ostvare svoja prava, odnosno da od njih otkupi akcije u skladu sa zakonima koji ih štite.

Akcionari su prilično ozlojeđeni i cenama koje će ostvariti prodajom akcija kada do toga dođe: imali bi pravo na najvišu – to je obično berzanska – ali će,po svoj prilici, morati da idu s onom koja je obično najnepovoljnija a to je knjigovodstvena. Čak i ta vrednost akcija RBV-a u poslednje tri godine znatno je opala. Još 2011. bila je 4.902 dinara pa 2012. – 2.992, a sada je samo 1154. Berzanska vrednost obično je veća, ali je zbog loših poslovnih rezultata pala ispod pomenute.
Podaci o vlasništvu RBV-a u stečaju govore da je oko deset odsto te Banke bilo u vlasništvu malih akcionara kojih je više od 2.000.

Oni kažu da su spremni da, ako ne mogu to da ostvare redovnim putem, potraže zaštitu na sudu. Najviše se uzdaju u Zakon o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije.

On je donet u oktobru prošle godine jer se pokazalo da Zakon o stečaju i likvidaciji banaka i društva za osiguranje ima prilično manjkavosti, posebno kada je u pitanju bila transakcija oko preuzimanja Nove Agrobanke od strane Poštanske štedionice.

Tačnije, on nije predvideo izričito pravo malih akcionara na obeštećenje u slučaju preuzimanja banke. Onaj donet u oktobru je to detaljno regulisao.

U članu osam izričito se navodi da akcionari banaka koje učestvuju u preuzimanju, a na dan zaključenja ugovora o toj transakciji u roku od 15 dana od obaveštenja o zaključenju ugovora o preuzimanju, imaju pravo da od banke čiji su akcionari zatraže da od njih otkupi akcije koje poseduju prema vrednosti koja je regulisna zakonom.

Ugovor o preuzmanju RBV-a od strane Poštanske štedionice zaključen je pre sedam dana a s obzirom na to da pomenuti zakon striktno navodi rok od 15 dana, suvlasnici RBV-a u stečaju se plaše da neće ostvariti svoje pravo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne banke propale banke manjinski akcionari akcionari akcije Razvojna banka Vojvodine RBV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana