Tekst objavljen: 09.05.2013 12:50        


Trgovačke zarade glavni krivac za velike raspone u cenovnicima osnovnih životnih namirnica. Najveće razlike kod mesa i prerađevina i do 100 odsto.

Marže - platiš dva kilograma, dobiješ jedan

Razlika je najizraženija kod svežeg mesa i mesnih prerađevina. Kilogram čajne kobasice košta u našim trgovinama od 790 do čak 1.400 dinara. Svinjski but se nudi za 390, ali i za 550, dok za junetinu valja odvojiti od 520 do 950 dinara. Tolike razlike u cenama istih proizvoda pokazuju da se po ceni jednog često mogu da se kupe dva kilograma.

Na različite cene iste robe utiče i monopolsko ponašanje između pojedinih prodavaca i proizvođača. Tako je i moguće da kilogram svežeg mesa košta oko 400 dinara, a sušenog, čak i kada se uzme u obzir kaliranje tokom procesa sušenja, sedam do osam puta skuplje.

Stručnjaci tvrde da je problem u velikim razlikama u maržama kod velikih trgovačkih sistema zbog povoljnijih rabata na količine u odnosu na manje formate. To daje prostora pojedincima da robu kupe po diskontnim ili akcijskim cenama i onda je preprodaju po ceni na kojoj mogu dobro da zarade.

Udruženja potrošača su odavno obelodanila da su marže kod pojedinih trgovaca često veće i od nabavnih cena proizvoda.

Visoke cenovne razlike postoje i unutar jednog grada, a to potvrđuju i poslednja istraživanja Asocijacije potrošača Srbije. Oni su uporedili cene mesa, hleba, mleka, šećera, pirinča, kafe, jaja, limuna, testenina u marketima u Novom Sadu i ustanovila velike razlike u cenama tih proizvoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
monopol razlika u ceni trgovci hrana cene hrane cene varijacije cena trgovačke marže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana