Tekst objavljen: 03.12.2012 9:20        


U opštini Medveđa su, prema dosadašnjim proračunima, utvrđene mineralne rezerve bakra od 800.000 tona i 78 tona zlata, rekao je menadžer istraživanja kompanije Dunav Minerals Fil Foks. 

Medveđa leži na najmanje 78 tona zlata

- Da bi ovaj resurs postao rudnik,moramo da uradimo još niz studija, kao što su metaluška, ekonomska, socijalna i studija uticaja na životnu sredinu. Za sve to biće potrebno još jedno dve do tri godine a za to vreme nastavićemo dodatna bušenja tla - rekao Foks.

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković, očekuje da moguće otvaranje rudnika doprinese razvoju tog područja, koje je jedno od najsiromašnijih u Srbiji. - Ako se otvori i ovaj rudnik, računamo da će u Tularu raditi oko 300 radnika. To znači da će se zaustaviti migracija stanovništva, vratiće se oni ljudi koji su otišli a opština će od poreza imati dobit - izjavio je Drašković.
Dunav Minerals je filijala kanadske kompanije Dunav Resources Ltd, koja je u toku ove godine za istraživanja na području Srbije investirala 10 miliona evra.

- Nalaženje i razvoj ekonomski opravdanog ležišta i pretvaranje u operativni rudnik je dug i skup proces.Na nalazištu Kiseljak, mi smo na početku tog procesa.

Globalno, samo jedan od 1.000 istraživačkih projekata postane ekonomski opravdan rudnik - podsetio je projekt geolog firme Dunav Minerals Dragan Dragić.

Ležište Kiseljak u Tularu se nalazi u jugo-zapadnom delu Leckog magmatskog kompleksa u južnoj Srbiji. To je drugi najveći magmatski kompleks u Srbiji posle Timočkog kompleksa. Na području Medveđe, nalazi se sedam rudnih polja i jedan rudnik olova i cinka u mestu Lece.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rudarstvo rudarska industrija rude rudari medveđa zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana