Tekst objavljen: 25.10.2012 18:00        


Privreda Meksika postiže impresivne rezultate uprkos ekonomskoj krizi u svetu i privlači sve veću pažnju stranih investitora zbog solvetnosti svojih banaka.

Meksiko - globalna sila u nezadrživom naletu

Meksičke banke BBVA, Bankomer, Santander imaju prihod od neto imovine od 20 odsto, dvostruko više nego što to polazi za rukom evropskim bankama, primetila je agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudiz.

Vrednost nominalnog BDP Meksika je u 2011. procenjen na 1,154 biliona dolara, odnosno 14. po veličini u svetu ili 10.153 po stanovniku. Meksički BDP meren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama), vredeo je 1,661 biliona, i bio je 11. najveći u svetu, odnosno 14.609 po jednom žitelju.
U Meksiku se situacija iz korena promenila od 1995. posle "brutalne" devalvacije nacionalne valute pezos kada su potpuno uništene domaće banke i osnovan fond međunarodne pomoći vredan 50 milijardi američkih dolara radi spašavanja bankarskog sistema u toj zemlji.

Po ovom listu, sadašnji uspeh rezultat je privrednog uspona Meksika i srednje klase koja se sve više zadužuje kod domaćih banaka. Dug vlade Meksika izneće ove godine, 42,9 odsto BDP.

Do pre dve godine niko nije ni sanjao da će se situacija tako preokrenuti u korist meksičkih banaka

Meksiko je peti u svetu proizvođač sirove nafte, četvrti u proizvodnji srebra i najomiljenije turističko odredište u svetu. Ta zemlja je četvrti izvoznik putničkih vozila u svetu, a ove godine Nisan, Ford i BMW najavili su otvaranje fabrika u toj zemlji kako bi u njoj povećali proizvodnju.
Azijska finasijska institucija Nomura sada je, međutim, potpuno ubeđena da će Meksiko prevazići Brazil, šestu ekonomiju sveta i da će preuzeti ekonomski primat u Latinskoj Americi za deset godina.

Meksiko će prestići Brazil do 2022, zahvaljujući visokom privrednom rastu i povećanju produktivnosti, navodi se u studiji Nomure.

Meksiko je 2011. zabeležio privredni rast od 3,9 odsto, a analitičari predviđaju ove godine povećanje ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) za 3,8 odsto zbog uticaja globalne ekonomske krize, stopa koja je dva puta veća nego u Brazilu ili Sjedinjenim Američkim Državama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razvoj meksičke banke meksiko ekonomija najbogatije zemlje sveta svet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana