Tekst objavljen: 20.12.2012 11:19        


Dok bankari već kalkulišu da će kurs evra krajem iduće godine dostići nivo od 118 do 120 dinara, domaća valuta proteklih dana je ojačala i kreće se oko 113 za evro. Danas će, ipak, malo oslabiti u odnosu na sredu, pa nas na kursnim listama očekuje skuplji evro.

Menjačnice: Još nema prazničnog trošenja

Pretpraznično vreme, već po tradiciji, rezervisano je za dodatno trošenje deviza iz slamarica. Međutim, bankari smatraju da to ne može značajno da utiče na kurs.

STABILNO

Ako ne bude velikih iznenađenja na kursnim listama, ovu godinu ćemo, prema procenama, završiti uz kurs evra od 113 do 114 dinara. Tome u prilog ide i nova mera NBS, odnosno pooštravanje stepena likvidnosti koji se zahteva od banaka, što će ih primorati da drže više dinara. To će, posledično, uticati povoljno na stabilnost kursa, ali i na inflaciju.
- Tražnja evra je, praktično, diktirana spolja i prodaja deviza od strane građana i gastrabajtera ne može da pomeri kurs. Očekujemo da će dinar u narednih godinu dana izgubiti na vrednosti ne više od deset odsto u odnosu na trenutno stanje - objašnjavaju u jednoj banci.

Menjači, pak, ističu da još nema ni traga od pretprazničnog trošenja, bar ne u menjačnicama.

- U sredu je bila velika slava, pa je glavni grad bio, praktično, pust. Ništa značajno se ne dešava, pretpraznično raspoloženje još se ne oseća, videćemo kako će biti narednih dana - kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

Brujić ističe da građani i dalje menjaju male iznose, ne više od 100 do 200 evra. Međutim, očekuje se da se situacija narednih dana promeni. Krajem godine svode se računi, i obavljaju završna plaćanja, tako da i menjačnice postaju prometnije.

U sredu se evro prodavao po 113,6 dinara, dok je maksimum koji za njega može da se dobije bio 113,2 dinara. U četvrtak će ovi iznosi biti nešto veći u odnosu na sredu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
menjačnica devizni kurs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana