Tekst objavljen: 08.11.2012 11:29        


Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je zakonodavcima Evropske unije da države moraju da dozvole Briselu nadzor nad javnim finansijama kada je to potrebno. Prema njenim rečima, evropske države moraju dublje da se integrišu ukoliko žele da očuvaju jedinstvo i blagostanje u bloku.

Merkel: Poverenje u EU mora ponovo da se zasluži (Pixelfehler/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

- Poverenje u EU mora ponovo da se zasluži - rekla je u sredu kancelarka Merkelova u govoru u Evropskom parlamentu.

- Pobedićemo zajedno... to je moj cilj - rekla je kancelarka, izrazivši uverenje da će lideri EU pokrenuti radikalne korake na samitu 13. i 14. decembra, da bi evropska monetarna unija bolje funkcionisala i bila ojačana.

Merkelova je navela da politika finansijskih tržišta treba da bude "više zajednička", dodajući da panevropsko nadzorno telo sa ovlašćenjem da interveniše u sprečavanju rizika po finansijski sektor treba da bude "delotvorno" da bi napravilo razliku.

Kancelarka je takođe ocenila da budžeti pojedinačnih država članica treba da budu formirani po jedinstvenom principu. - Mogu da zamislim dodeljivanje prava na intervenciju u budžetima u slučaju da se Pakt stabilnosti... ne poštuje - rekla je ona.

Da bi zajednička budžetska pravila, harmonizovano tržište rada i poreska politika funkcionisali, lideri "moraju da uspostave ravnotežu između novih tela i nacionalnih parlamenata", navela je Merkelova, dodajući da je "zabrinuta" u vezi sa potezima u nekim državama članicama EU, koje žele da "renacionalizuju" suverenitet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
merkel evropska unija EU kriza u Evropi kriza evrozone evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana