Tekst objavljen: 22.04.2013 17:00        


Nemci su bogatiji nego što to poslednja istraživanja Evropske centralne banke govore - kaže nemačka kancelarka Angela Merkel o istraživanju po kome su nemačka domaćinstva siromašnija od onih u Grčkoj, Španiji ili Kipru, zemljama čija je privreda na kolenima.

Merkel: Statistika vara, Nemci su bogati (Pixelfehler/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

- Prema statističkim podacima, domaćinstva u Španiji, Kipru ili Grčkoj ispadaju bogatija od nemačkih, ali pri tome morate biti oprezni: statistika vara - naglasila je Merkel koja je uverena da nemački građani žive mnogo bolje nego to izveštaj sugeriše.

- Ljudi u Južnoj Evropi uglavnom ulažu u nekretnine kao osnovni deo svojeg penzionog plana. Nemačka ima mnogo snažniji i institucionaliziraniji sistem, a osim toga visoke penzije i imovina nemačkih građana u inostranstvu nisu uzeti u obzir - kazala je Merkel.

Ona dodaje da je sve to dovelo do rezultata koji govore da je prosečna imovina nemačkih građana skromnija nego što zaista jeste.

Rezultati govore da prosečno bogatstvo domaćinstva u najsnažnijoj ekonomiji Evrope iznosi 51.400 evra. Bogatstvo Austrijanaca iznosi 76.400 evra, Kiprana 266.900, Italijana 173.500 evra a Španaca čak 182.700 evra.

U Nemačkoj je, za razliku od navedenih zemalja, izražen i mali broj vlasnika nekretnina, budući da u toj zemlji tek 44 posto građana u vlasništvu ima stanove, što je i posledica dobro uređenog sistema najma stanova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
merkel Nemačka nemci ekonomija domaćinstva bogatstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana