Tekst objavljen: 09.10.2012 16:24        


Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozdravila u Atini napore i napredak Grčke i rekla da želi ostanak te zemlje u zoni evra.

Merkel želi da Grčka ostane u zoni evra

- Želim da Grčka ostane u evru - rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Andonisom Samarasom, dok u Atini traju protesti zbog posete nemačke kancelarke.

Današnji razgovori su, kako je rekla Merkel, "jasno pokazali da u ovom trenutku postoji napredak svakoga dana" zbog čega je "uverena da se trud isplati".

- Mnogo je urađeno. Ima još mnogo toga da se uradi i Nemačka i Grčka će zajedno raditi i to tesno, ali ako ne budu sada rešeni problemi, oni će se manifestovati kasnije na mnogo ozbiljniji način - upozorila je kancelarka.

Samaras je rekao da je "kriza neprijatelj" Grčke i izrazio uverenje da će evrogrupa pomoći njegovoj zemlji.

Premijer je istakao rešenost da održi obećanja u ograničavanju državnog budžeta i sprovođenju strukturalnih reformi. - Istakao sam kancelarki da grčki narod krvari, ali je i rešen da ostane u evru - izneo je Samaras.

Merkel je najavila bilateralne projekte za reformu grčke uprave i zdravstva.

Nemačka kancelarka je danas doputovala u prvu posetu Grčkoj od izbijanja krize u zemljama evrozone pre tri godine. Iako su zabranjeni svi javni skupovi, grupa demonstranata pokušala je da dođe do Skupštine Grčke, ali su ih policajci rasterali suzavcem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
merkel Grčka grčka kriza Samaras kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana