Tekst objavljen: 11.04.2013 9:09        


Povećanje minimalne zarade je nerealno i neodgovorno, i predstavlja još jedan dokaz da hrvatska Vlada nastavlja pogubnu praksu vođenja socijalne politike kroz privredu, poručili su iz Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP).

Minimalac od 390 EUR donosi 50.000 otkaza Hrvatima

Izmenama Zakona o minimalnoj plati u ovoj godini, "minimalac" će se povećati za 170 kuna, na 2.984,78 kuna (390 evra).

Iz HUP-a navode kako je to treće podizanje minimalne plate od početka krize, i da je ona u tom razdoblju nominalno porasla za 22 odsto.

Poslodavci upozoravaju da tako brz rast minimalne plate u teškim ekonomskih uslovima deluje kao veliko opterećenje privredi i njenom najranjivijem delu.

Prema njihovoj proceni, novo povećanje direktno bi ugrožilo 50.000 radnih mesta u radno intenzivnim industrijama (drvo, tekstil i koža), koje su dominantno prisutne u ruralnim krajevima Hrvatske i u kojima su ti poslovni subjekti nosioci privrednih aktivnosti i zapošljavanja.

HUP zato apeluje na Vladu da u nedostatku jasne i konzistentne ekonomske i industrijske politike, za industrijske grane kojima je zbog podizanja iznosa minimalne zarade ugrožena egzistencija, što hitnije utvrdi kompenzacijska i prelazna rešenja, kako bi se sačuvali proizvodnja i radna mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zarade plate ekonomska kriza otpuštanja otkazi minimalna zarada minimalac Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana