Tekst objavljen: 21.12.2012 17:20        


Prema top listi magazina Biznis i finansije, a mereno po dobiti i kapitalu, najuspešnije u kategoriji malih i srednjih preduzeća u Srbiji prošle godine je bilo preduzeće Delta capital.

Miškovićeva firma najuspešnije malo preduzeće

Ovo preduzeće osnovano je 18. juna 2011, a prestalo da postoji 31. decembra iste godine kada je podeljeno na dva nova preduzeća.

Delta capital je osnovan sa oko 251 milion evra kapitala, odnosno novcem dobijenim prodajom Delta maksija na koji je Miroslav Mišković platio porez državi Srbiji. Dobit Delta capitala na kraju 2011. godine iznosila je oko 20 milijardi dinara, a kapital 45,7 milijardi.

Delta capital je spadao u mala preduzeća sa jednim zaposlenim. Na listi 150 po dobiti najuspešnijih malih i srednjih preduzeća, četiri imaju samo jednog zaposlenog, a osam nijednog.

Prema poslovnom prihodu, na prvom mestu je Atlantic brands doo u vlasništvu Grand prom doo sa prometom od oko 14,3 milijarde dinara i 329 zaposlenih. Među 150 malih i srednjih preduzeća sa najvećim poslovnim prihodom, četiri nemaju nijednog zaposlenog.

Mala i srednja preduzeća u Srbiji, rečeno je na jučerašnjoj prezentaciji ove top liste, najveći su gubitnici krize. Od 2009. do 2011. godine u njima je broj zaposlenih smanjen za više od 153.000, što čini 79,2 odsto smanjenja zaposlenosti nefinansijskog sektora. Od 319.304 registrovana preduzeća samo tri odsto su mala, tek 0,7 odsto srednja , a najveći broj čine mikro preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
delta capital Miroslav Mišković Delta preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana