EUR 118,41 USD 103,34 CHF 103,62

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 23.10.18. :: 118.4105 rsd

Tekst objavljen: 25.03.2013 13:30        


Iako već desetak dana traje dubinsko snimanje Mercatora, konzorcijum prodavaca slovenačkog trgovačkog lanca je u trku pustio još jednog potencijalnog kupca: poljski fond Sowiniec FIZ jednog od najbogatijih poljskih biznismena Mariuša Svitalskog koji ulaže upravo u trgovačke lance.

Misteriozni Poljak ruši Todorićev plan za Merkator

Neobavezujuće ponude za 53 posto Mercatora dali su koncern Agrokor Ivice Todorića te tri fonda rizičnog kapitala - Mid Europa, CVC Capital Partners te Bain Capital.

Neslužbeno Agrokor nudi najviše: 130 evra po deonici ili 480 miliona evra za čitavu slovenačku kompaniju.

Ulazak u igru fonda Mariuša Svitalskog jeste iznenađenje a možda bi ih moglo biti još jer se šuška da poljski ulagač deluje zajedno s nekim od konkurenata u devetoj po redu trci za Mercator.

Svitalski je osnovao dva najveća trgovačka lanca u Poljskoj (Biedronka i Žabka) koje je u međuvremenu prodao. To i jeste njegov princip - da kupi ili osnuje trgovine, razvija ih i potom proda. Žabku je prodao Mid Europi koja se upravo i takmiči za Mercator, dok je češki deo Žabke prodao Tescu.

Od 2009. godine Svitalski radi na novom projektu: osnovao je kompaniju Czerwona torebka (Crvena torba). Reč je o vrlo povučenom biznismenu koji je u zadnjih desetak godina dao samo jedan intervju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
merkator mercator Ivica Todorić Konzum Agrokor idea Hrvatska slovenija Poljska trgovinski lanci trgovinski lanac