Tekst objavljen: 08.10.2012 13:07        


Hrvatski hit poslednjih dana poziv je na internetu: "Mladi, napustimo Hrvatsku". Grupa osnovana na Fejsbuku beleži brojne posete, a za samo nekoliko dana čak je 40.000 ljudi posetilo stranicu.

Mladi zbog krize i nezaposlenosti beže iz Hrvatske

- Mladi, promenimo ili napustimo Hrvatsku! - piše na internetu za zemlju koja je posle Španije i Grčke treća u Evropi po problemu nezaposlenosti.

ODLAZE I IZ SLOVENIJE

U poslednjih osam meseci čak je 8.000 građana napustilo Sloveniju, što je dvostruko više nego lane. Pre desetak godina, iz Slovenije se odselilo godišnje najviše 700 ljudi, a sada mladi i obrazovani Slovenci samo čekaju šansu da odu iz zemlje. Više od 5.500 Slovenaca ove se godine za stalno odselilo iz Slovenije, što znači da nemaju namere ni za skori povratak. Otišli su najčešće u Kanadu, Australiju, Ameriku, ali i u evropske zemlje. Kao članica EU, Slovenija ima mogućnost da njeni građani slobodno biraju zemlju gde će da rade i žive i to sada mnogi masovno koriste.
Stanje je gotovo katastrofalno, a nijedna dosadašnja mera nije dala nikakvih rezultata. Na berzi je sve više ljudi, a krajem godine biće ih više od 340.000. Nova vlast se s ovim problemom, kao i s većinom u zemlji, ne ume da nosi i zasad je jedina aktivnost slanje firmi u stečaj.

Konkursi za posao su najčešće farsa, a unapred se zna ko će da ga dobije. Sve u svemu, nikada u Hrvatskoj, još od vremena komunizma, besperspektivnost nije bila toliko velika, a nesnalaženje vlade i resornih ministara gotovo je očigledno.

Oko 30.000 mladih iz Hrvatske poslednje je godine otišlo u Kanadu i Ameriku, a sve je više onih koji se tek pripremaju za odlazak. Beg mozgova je krajnje zabrinjavajući, jer najčešće odlaze visokoobrazovani.

Računa se da je u poslednjih dvadesetak godina iz Hrvatske otišlo čak 150.000 ljudi.

Iako vlada najavljuje daleko jednostavnije i jeftinije otvaranje preduzeća, "mini d.o.o.", što će da košta 100 evra, malo ko razmišlja o privatnom poslu zbog neverovatno visokih poreza i davanja. To je i glavna prepreka inostranim investicijama, koje vlada navodno zagovara, a čini sve da ih onemogući.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska nezaposlenost ekonomska kriza mladi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana