Tekst objavljen: 12.03.2013 15:10        


Nacionalna asocijacija prerađivača mleka Srbije (SEDA) saopštila je prerađivači mleka u Srbiji smatraju da se nisu stvorili realni uslovi za vraćanje nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Mlekari: Dozvoljeni nivo aflatoksina da ostane 0,5

- Uslovi se neće stvoriti sve dok se ne preduzmu svi potrebni koraci za formiranje Nacionalne referentne laboratorije - navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da u Srbiji trenutno ne postoji pouzdan način merenja kvaliteta mleka, "jer su odstupanja prema različitim metodama merenja istog uzorka čak i do sto odsto", što je, kako se dodaje, stvorilo prostora za različite manipulacije i otvorilo mogućnost da se ispolitizuje afera "mleko".

U SEDA navode da je politički vođena kriza imala najveći uticaj na proizvođače mleka.

Trenutno je izvan prometa 405 farmi i porodičnih gazdinstava, navodi se u saopštenju i dodaje da su gubici nekoliko stotina porodica, kojima je proizvodnja mleka jedini izvor prihoda, nemerljivi i nenadoknadivi.

- Postojeći broj grla na farmama je manji od 350.000, što predstavlja istorijski minimum stočnog fonda Srbije, sa tendencijom daljeg pada - upozorili su iz Nacionalne asocijacije prerađivača mleka i naglasili da su radi poboljšanja situacije na tržištu mleka, u prethodnom periodu prerađivači obezbedili uvoz više hiljada junica za pomoć stočarima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mleko zdrava hrana kvalitet hrane poljoprivreda poljoprivrednici agrar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana