Tekst objavljen: 28.02.2013 12:30        


Hrvatska je u sve većim problemima, zaključak je misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja "nudi za boljke hrvatske ekonomije rešenje očekivano u skladu s njihovom raširenom doktrinom - rezovi i još rezova". 

MMF predlaže Hrvatima: Smanjite penzije i plate

Misija MMF-a tako poziva na provođenje fiskalne konsolidacije i uvođenje strukturnih reformi.

U prevodu na nešto kolokvijalniji jezik, MMF od hrvatske vlade traži rezanje troškova za penzije i zdravstvo, te izmene Zakona o radu koje će poslodavcima dati odrešene ruke, odnosno olakšati otpuštanje (ali prema tumačenju MMF-a i zapošljavanje) radnika.

- Hrvatske vlasti bi trebalo hitno da sprovedu uvelike zakasnele reforme penzionog sistema i Zakona o radu te da smanje prepreke za ulaganja - piše u zaključku MMF-ove misije objavljenog na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB).

Reformu penzionog sistema, poručuje MMF, treba sprovesti što pre, zato što strukturnim reformama treba neko vreme da počnu da daju rezultate. 

MMF se tako zalaže za veće kazne za prevremeno penzionisanje, povećavanje starosne granice za penziju na 67 godina za muškarce i žene, rezove u sistemu povlašćenih penzija i kontrolu nad "očigledno zloupotrebljavanim sistema invalidskih penzija".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzije plate ekonomska kriza Hrvatska međunarodni monetarni fond misija MMF MMF manje plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana