Tekst objavljen: 27.11.2012 8:27        


Dok domaći privrednici traže smanjivanje obaveznih rezervi banaka, u nadi da će tako lakše doći do jeftinijih kredita, razvijeni svet ukazuje da bi zajmova bilo više da je stopa rezerve 100 odsto!

MMF: Previše novca "napravljenog od vazduha“

MMF ocenjuje da je svet zapao u ekonomsku krizu, zato što se na svetskim tržištima pojavilo previše novca "napravljenog od vazduha", previše finansijskih obaveza, nepotkrepljenih nečijim kapitalom i imovinom. Taj "vazdušni" novac stvorile su banke kupujući državne obveznice.

- Da se kriza više nikada ne bi ponovila, neophodno je staviti banke pod vladinu kontrolu, vratiti državi status jedinog izvora novca i razbiti začarani krug poslovnih ciklusa kada zbog poremećaja u jednoj ili nekoliko zemalja sveta sve ostale zemlje zapadaju u krizu - ističe MMF, podsećajući na takozvani "čikaški plan" za reformisanje bankarskog sektora, napravljen pre više od 80 godina.

Suština je jednostavna: neophodno je obavezati banke da prave rezerve koje bi odgovarale obimu privučenih depozita - na svaki dolar stavljen u banku, banka bi morala da stavi u rezerve sopstveni dolar.

Na taj način bi banke mogle da odobravaju kredite samo uz pomoć novca, dobijenog od države i iz sopstvenog profita, što bi doprinelo da se u potpunosti uklone državni dugovi i dugovi domaćinstava i poslovnog sektora.

Država bi vratila kontrolu nad ekonomijom i dobila pouzdan način borbe protiv krize, jer bi u slučaju pogoršanja uslova bankama moglo da bude naređeno da povećaju obim kreditiranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke novac svetska ekonomska kriza svet međunarodni monetarni fond MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana