Tekst objavljen: 08.10.2012 8:09        


U Srbiji je ove godine proizvedeno dovoljno ulja, šećera, mleka i mesa, tako da nema razloga za nestašicom tih životnih namirnica i one su veštački stvorene, ocenio je savetnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.

Monopoli i karteli krivci, nema nestašica hrane

- Psihoza je veštački stvorena, od strane monopola i kartela, koji vladaju u tom sektoru i sam taj sektor je odgovoran za ovu situciju, pa većim isporukama ulja treba stabilizovati tržište, po prihvatljivim cenama - istakao je Stanković.

Ljajić je naveo da je uredba o ograničavanju trgovačkih marži za osnovne životne namirnice dala dobre rezultate i da nije bilo prekoračenja od 10 odsto marži u trgovinskim lancima jer se svakodnevno vrše kontrole.
Istovremeno, ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da bi ispravan način za suzbijanje nestašica na tržištu bila konkurencija, više stranih investitora i borba protiv kartela.

Ljajić je naglasio da postoje objektivni razlozi zbog kojih je došlo do nestašica ulja i šećera - suša je napravila skoro 1,5 milijardi evra štete, smanjeni su prinosi pa su i cene kultura znatno više od prošlogodišnjih.

On je objasnio da je do povećanja cena ulja došlo zato što je cena suncokreta skočila zbog priča o suši, uljari su požurili da kupe suncokret po ceni od oko 500 evra i to pre nego su uradjeni bilansi, a kada su ovi završeni ispostavilo se da Srbija poseduje količine dovoljne i za izvoz.

Ljajić je naveo da je cena litra ulja u Bosni i Hercegovini 165 dinara, u Republici Srpskoj 166, u Crnoj Gori 188, u Mađarskoj 187 a u Makedoniji 181 dinar.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nestašice hrana monopoli kartel poskupljenje cene hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana