Tekst objavljen: 29.04.2013 11:30        


Svaki deseti dužnik među stanovništvom Srbije ima problem sa otplatom kredita. Tačnije, od nešto više od 1,3 miliona odobrenih kredita, problematično je oko 120.000. Njihovi korisnici kasne sa otplatom rata duže od 90 dana.

Može li bankrot da spasi Srbe veće katastrofe?

Da je ovakav dužnik žitelj neke evropske države, mogao bi da proglasi lični bankrot i tako se, bar delimično, spase finansijske propasti.

Dugovi bi mu se, posle određenog vremena reprogramirali u skladu sa mogućnostima, a u međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao lični "stečajni upravnik", sa zadatkom da je unovči i namiri poverioce.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju da individualni stečaj predstavlja pravni postupak koji omogućava građaninu koji ne može da plati dugove, da posle proteka određenog perioda (na primer najmanje jedna godina) bude oslobođen od većine dugova, tako da mu se omogući novi finansijski početak. Sa druge strane se neobezbeđenim poveriocima omogućava kolektivno, ravnomerno, pravično i prinudno namirenje.
- Postoji pogrešno shvatanje da posle proglašenja ličnog bankrotstva dugovi nestaju. To nije tačno. Dugovi ostaju, samo se pronalaze načini da se oni namire u skladu sa finansijskim mogućnostima dužnika. A, za to je neophodno obezbediti mu posao i primanja kako bi mogao da plaća dug. A, ko može, u državi gde je 750.000 nezaposlenih ikome da obezbedi posao? - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Kod nas lični stečaj ne postoji, ali Zakon o izvršenju i obezbeđenju tačno propisuje šta ne može da bude predmet prinudne naplate od dužnika.

Građanima se, zbog neizmirenog duga, ne mogu oduzeti odeća, obuća i drugi predmeti za ličnu upotrebu, hrana i ogrev za ukućane za tri meseca.

Onima sa redovnim primanjima ne može se oduzeti gotovina od mesečnog iznosa koji je po zakonu izuzet od izvršenja, a takođe ne mogu se oduzeti ordeni, medalje, ratne spomenice, priznanja, lična pisma, rukopisi, porodične slike, pomagala neophodna invalidu. Na ovom spisku nalaze se i kućni ljubimci.

Kada je reč o nepokretnostima, predmet izvršenja ne može da bude poljoprivredno zemljište zemljoradnika površine do 10 ari. Naravno, ukoliko ono nije stavljeno pod hipoteku...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita otplata duga kašnjenje u otplati ekonomska kriza dužnička kriza prezaduženost lični stečaj lični bankrot bankrot građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana