Tekst objavljen: 10.12.2012 14:57        


Vlada Srbije i kuvajtski Fond za arapski ekonomski razvoj potpisali su ugovore o kreditu od 25 miliona evra za izgradnju glavne železničke stanice Prokop u Beogradu.

Mrkonjić nudi Kuvajćanima da grade "Europolis"

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić ponudio je predstavnicima Kuvajta da na lokalitetu Železničke stanice u Beogradu naprave Kuvajtski poslovni centar koji bi predstavljao njihovu evropsku bazu i najbolju vezu sa svim zemljama na Starom kontinentu.

Premijer Ivica Dačić je napomenuo da je Srbija ovaj kredit dobila pod veoma povoljnim uslovima sa fiksnom kamatom od tri odsto godišnje, rokom otplate od 18 godina i grejs periodom od četiri godine.
- Vrednost zemljišta koji pripada prvoj zoni, i ima izvanrednu konekciju sa svim vidovima saobraćaja, kao i ogromnu frekvenciju ljudi procenjuje se na 10 milijardi evra - istakao je ministar Mrkonjić.

On objašnjava da se radi o izmeštanju stare železničke stanice, u ekstra gradskoj zoni, koja zauzima preko 86 hektara, "i po svim evropskim kriterijumima i parametrima predstavlja ogromni potencijal za investiranje".

Podsetimo, ta se lokacija još od devedesetih pominjala kao "projekat Europolis" koji bi trebalo da dovede do uređivanja Savskog amfiteatra.

Generalni direktor Fond za arapski ekonomski razvoj Abdulah Al Bader je poručio da bi "to bio sasvim prirodan i logičan nastavak posla sa čijom smo konkretizacijom počeli danas".

Gradnja Prokopa je počela 1977. godine, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava, zatim je 1990-ih nastavljena i prekinuta ponovo 2000. godine.Na tenderu 2005. je pobedio mađarski Trigranit sa kojim su pregovori prekinuti, jer je između ostalog tražio da mu bude ustupljeno pravo gradnje na mestu sadašnje železničke stanice, odnosno u Savskom amfiteatru.
- Spremite sve projekte vezane za izmeštanje stare železničke stanice, i mi ćemo veoma seriozno i krajnje ozbiljno razmotriti vaše konkretne predloge -
kazao je on..

Inače, kroz Beogradski železnički čvor, čiji je deo Prokop, prolaze međunarodne magistralne pruge koje preko Beograda povezuju Pariz sa Istanbulom, Budimpeštu sa Atinom i Bukurešt sa Barom.

Na železničkoj stanici Prokop treba opremiti preostala peronska stajališta i podići gornji sprat stanice na kome će se nalaziti komercijalni centar.

Stanica Beograd centar danas opslužuje prigradsku železnicu Beovoz i gradsku železnicu BG voz, dok međumesni i međunarodni polasci kreću sa Glavne železnicke stanice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prokop železnica kuvajt kredit infrastruktura saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana