Tekst objavljen: 09.10.2012 11:43        


Međunarodna bonitetna agencija Mudis snizila je suvereni kreditni rejting Kipra za tri stepena, sa "Ba3" na "B3", sa negativnom progonozom. U obrazloženju koje je dala agencija, a prenosi AFP, navodi se da su razlozi za tu odluku "problemi u bankarskom sektoru izazvani pogoršanjem ekonomske situacije na Kipru i u Grčkoj".

Mudis oborio rejting Kipra za čak tri stepena

Istovremeno Mudis je snizio i kreditne rejtinge tri najveće kiparske banke - "Bank of Cyprus" i "Cyprus Popular Bank" na "caa3", a "Helenik bank" na "caa2".

Sredstva tih banaka opterećena su grčkim aktivama i vlasti Kipra su već bile primorane da izdvoje stotine miliona evra za njihovu dokapitalizaciju. Mogućnosti daljeg pružanja pomoći tim bankama i bankarskom sektoru Kipra su ograničene, navodi Mudis.

Prema prognozi agencije, Kipar će se za podršku svom bankarskom sektoru uskoro obratiti "trojci" poverilaca - Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Predstavnici "trojke" su od juna ove godine već dva puta posetili Kipar, ali nije bilo nikakvih saopštenja o davanju pomoći.

Prema nezvaničnim podacima, kreditori će u zamenu za pomoć koja je potrebna vlastima Kipra, zahtevati da se za 15 odsto smanje rashode budžeta, među kojima i smanjenje pomoći za nezaposlene za 10 odsto.

Navodi se i da se Kipar ovog leta obratio za finansijsku pomoć Rusiji. Početkom septembra jedan kiparski dnevni list pisao je da je Rusija pristala da obezbedi kredit od pet milijardi evra. Međutim, ni kiparske, ni ruske vlasti nisu zvanično potrvrdile tu informaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad rejtinga Mudis Kipar kreditni rejting rejting ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana