Tekst objavljen: 20.11.2012 15:20        


Američka bonitetna agencija Mudis snizila je kreditni rejting japanske kompanije Panasonik na nivo tek jedan stepen iznad nivoa "smeće", što je najnoviji udarac za posrnulu japansku elektronsku industriju pogođenu gubicima i snižavanjem rejtinga.

Mudis: Rejting Panasonika na korak od "smeća"

U saopštenju agencije se navodi da je snizila rejting Panasonika za dva stepena na "Baa3" sa "Baa1", uz negativnu prognozu, što znači da je moguće dalje sniženje rejtinga.

- Strukturalni izazovi u elektronskoj industriji, naročito u oblasti digitalnih AV proizvoda, mobilnih telefona, uređaja i baterija, kao i teški ekonomski uslovi, nastaviće da vrše pritisak na zaradu Panasonika i drugih japanskih elektronskih kompanije - dodaje se u saopstenju Mudisa.

Panasonik je upozorio da će u godini zaključno sa martom 2013. zabeležiti gubitak od 765 milijardi jena (9,5 milijardi dolara) zbog troškova restrukturisanja, što je blizu prošlogodišnjem rekordnom gubitku.

Kompanija Panasonik je, poput njenih rivala Šarpa i Sonija, pretprela velike gubitke u sektoru televizora zbog pada cena i oštre međunarodne konkurencije, dok su snažan jen i globalno usporavanje takođe naneli štetu proizvođačima.

Teritorijalni spor između Tokija i Pekinga oko ostrva u Istočnokineskom moru podstakao je potrošački bojkot japanskih proizvoda.

- Bojkot japanskih proizvoda od strane nekih kineskih potrošača zbog skorašnjeg diplomatskog spora između Kine i Japana dodatno pogoršava neizvesnost oko sposobnosti Panasonika da se ponovo vrati na staze zarade - dodaje Mudis.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
panasonik pad rejtinga kreditni rejting rejting najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana