Tekst objavljen: 08.11.2012 14:36        


Američki predsednik Barak Obama, nakon pobede na izborima, vraća se na radno mesto. Čak i pre nego što je sinoć odleteo iz Čikaga za Vašington, telefonom je pozvao predsedavajućeg Predstavničkog doma, Džona Bonera, i istakao kako je potrebno da se postigne kompromis o budžetu kad Kongres sledeće sedmice ponovo počne da zaseda.

Muke za Obamu, "fiskalna provalija" preti Americi

Vremena je malo jer, u skladu sa dogovorom između predsednika Obame i Kongresa sa republikanskom većinom, postojeće stimulativne mere - koje uglavnom čine poreske olakšice - ističu 1. januara 2013. Te privremene mere smanjenja poreza je 2001. i 2003. uveo bivši predsednik Džordž Buš mlađi.

Barak Obama počinje novi mandat sa stopom nezaposlenosti od 7,9 odsto, što je najviša stopa koju ima jedan predsednik SAD još od vremena Frenklina Ruzvelta tokom Drugog svetskog rata. Ankete sprovedene na dan izbora su pokazale da šest od deset glasača smatra krhko stanje privrede najvećim problemom, ali za njega prvenstveno krive bivšeg predsednika Buša.
Od Nove godine će automatski početi da se primenjuje i smanjenje potrošnje u vojnom sektoru, školstvu i na drugim područjima, što se naziva "fiskalna provalija". Ona može da bude izbegnuta jedino ako bude postignut dogovor u Kongresu.

Ekonomisti upozoravaju da američka privreda nema dovoljno snage da bi apsorbovala šok od pada u "fiskalnu provaliju", već bi zapala u recesiju.

U prvoj izjavi za medije nakon izbora, Boner - inače član Republikanske stranke - rekao je da su republikanci u Zastupničkom domu spremni da sarađuju sa predsednikom kako bi bio izbegnut pad u "fiskalnu provaliju".

Boner je dodao da su republikanci, koji su se ranije oštro protivili bilo kakvim novim prihodima od poreza, spremni na kompromis uz uslov da se izvrši reforma poreskog koda i uvedu promene u program socijalnih davanja.

- Gospodine predsedniče, ovo je vaš trenutak. Spremni smo da vas sledimo, ne kao demokrate ili republikanci, nego kao Amerikanci. Želimo da imate uspeha - istakao je Boner.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD sjedinjene američke države Amerika obama ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana