Tekst objavljen: 07.11.2012 13:25        


Kanadska kompanija Avala Risorsis, koja istražuje mineralne resurse u istočnoj Srbiji, otkrila je na istražnom polju Korkan na Crnom Vrhu nove rudne rezerve od koje posle prerade može da se dobije 30 tona zlata.

Na Crnom Vrhu Kanađani otkrili 72 tone zlata

- Sa već otkrivenim rezervama na istražnom polju Bigar Hill na istoj planini, to ukupno iznosi 72 tone zlata sa graničnim sadržajem zlata od 0,6 grama po toni - rekao je po završetku poslednjeg proračuna rezervi menadžer istraživanja u toj kompaniji Džastin van der Torn.

Tokom devet meseci ove godine, Avala Risorsis je u ovaj projekat, pod zajedničkim nazivom "Timok", investirala preko 20 miliona dolara, a u protekle dve godine u iste svrhe investirano je preko 50 miliona dolara.
Prema njegovim rečima, Avala naporno radi da dođe do krajnjeg cilja - da se nova otkrića "razviju" do aktivnih rudnika.

- Trenutno se fokusiramo na tehničke i ekonomske aspekte od kojih će zavisiti da li je ovaj rudarski projekat izvodljiv, i s tim u vezi u toku je izrada nekoliko studija u kojima se ispituju najbolje metode da bi se obezbedila ekonomska isplativost projekta otvaranja rudnika - rekao je van der Torn.

On je dodao da novo otkriće predstavlja veliko dostignuće za istraživački tim Avale, i "jasno pokazuje potencijale za dalja otkrića uz moderan i sistematski pristup istraživanju".

- Naš sledeći cilj će biti izrada preliminarne ekonomske procene, nakon čega će kompanija moći da pređe u fazu predizvodljivosti - naglasio je taj stručnjak.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crni vrh zlato rudari rudarska industrija rudarstvo rude rudnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana