Tekst objavljen: 20.05.2013 13:30        


Ostvare li se prognoze stručnjaka, među kojima je i agencija američke vlada za istraživanje geoloških potencijala u svetu US Geological Survey, u hrvatskom delu podmorja severnog Jadrana pronaći će se velike količine nafte i gasa, koje će se komercijalno eksploatirati niz godina.

Naftna groznica: Istra postaje 'hrvatski Teksas'?

Tako bi Istra za nekoliko godina mogla postati "hrvatski Teksas", piše Glas Istre.

Novi Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljovodonik, kojeg je Vlada Hrvatske pre nekoliko dana poslala u saborsku proceduru, predviđa davanje koncesija multionacionalnim kompanijama za istraživanje i vađenje nafte i gasa iz Jadrana.

Za to već postoji velik interes, o čemu svedoče i poticajni razgovori delegacije hrvatske vlade s predstavnicima američkog Exxona, najveće naftne kompanije u svetu.

Zanimljivo je da je jedno od prethodnih istraživanja energetskog potencijala severnojadranskog podmorja naručila od američke agencije vlada Mađarske još početkom 1990-tih.

Deceniju i po kasnije, slučajno ili ne, mađarski Mol kupio je Inu, koja je tada imala dopuštenja za istraživanja u Jadranu. Hrvatska vlada će tek ove godine osnovati posebnu državnu firmu za te poslove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska istra nafta energetika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana