Tekst objavljen: 03.12.2012 9:49        


Stopa nezaposlenosti premašila je ove godine 25 odsto, što Srbiju smešta na listu evropskih zemalja sa najmanje zaposlenih po broju stanovnika. Zato i ne čudi podatak da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 752.678 osoba, što je za 35.000 više u odnosu na 2008, kada je počeo prvi talas svetske ekonomske krize.

Najteže do posla mlađi od 30 i stariji od 45

Situacija je loša jer se svakodnevno zatvaraju preduzeća, od početka krize nestalo ih je 50.000, a najveći problem da nađu posao, sudeći prema podacima NZS, imaju mlađi od 30 i stariji od 45 godina.

U prilog sve većoj nezaposlenosti idu i podaci iz Ankete o radnoj snazi da je radno sposobnih u Srbiji u 2008. bilo 4,9 miliona, a ove godine tek 4,7 miliona. Starijih od 65 godina pre četiri godine bilo je 1,4 miliona, sada ih je za oko 150.000 više. Prema podacima iz ove Ankete RSZ broj nezaposlenih u aprilu ove godine bio je 736.802. Naravno, sve podatke o nezaposlenima treba uzeti s rezervom. NSZ ima pdoatke samo onih koji su prijavljeni na njihovu evidneciju, a nije tajna da dosta njih radi na crno. U NSZ kažu da od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih osoba 20 odsto je prijavljeno radi ostvarivanja nekih drugih prava - na prevoz, pomoć i negu ili umanjenje računa za komunalije.
Stariji od 45 godina su u protekloj deceniji bili najveći gubitnici tranzicije, a najviše njih bez posla je ostalo zbog toga što su preduzeća u kojima su radili u tekstilnoj, mašinskoj i hemijskoj industriji zatvorena.

Posao se, međutim, gubio i zbog nedostatka kvalifikacija, znanja i veština koje zahtevaju nove tehnologije ili organizacija rada u privatizovanim preduzećima.

- Godine života i radni staž nisu po sebi ograničavajući faktor za zapošljavanje. U zavisnosti od struke i relevantnosti radnog iskustva mogu biti i prednost za dobijanje poslova - kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Prilikom posredovanja po zahtevu poslodavca za određene poslove, ističu u NSZ, kao kvalitetniji kadrovi su se pokazali upravo ljudi srednjih godina sa višedecenijskim radnim iskustvom,

U pojedinim situacijama i sami poslodavci su zahtevali da kandidati imaju veliko radno iskustvo. To je situacija sa poslovima poput konsaltinga, knjigovodstva, rada na CNC mašinama, zavarivača.

Jedan od najčešćih razloga zbog kog mladi ne mogu da dobiju posao jeste nedostatak iskustva (!?).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposleni nezaposlenost radna mesta ekonomska kriza zapošljavanje nacionalna služba za zapošljavanje NZS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana