Tekst objavljen: 13.05.2013 18:10        


Stanovnici Evrope prošle godine putovali su 534 miliona puta, od čega je 355 miliona putovanja ostvareno na Starom kontinentu. Ove godine očekuje se porast od dva odsto, dok će broj američkih turista, kao poslednjih nekoliko godina, biti na istom nivou.

Najveća turistička sila u Evropi je - Nemačka

Kao što se promenilo globalno tržište tako ni Evropa nije ono što je bila. Verovali ili ne, ali Nemačka ima veći broj turista (42,8 miliona) od Francuske (36 miliona) i svake godine beleži povećanje gostiju.

Nemci su, kako u svemu tako i u turizmu, napravili plan i precizno ga sproveli u delo. Investirano je u nove hotele, naročito u istočnom delu zemlje, pa sada, recimo, Berlin ima 20.000 kreveta više nego Njujork! Prosečna cena noćenja u Berlinu je 88 evra, a u Rimu 142, Londonu 172, Cirihu 185, Ženevi 246 evra.
- Nijedna druga zemlja nije ostvarila uspeh i porast broja turista kao Nemačka - kaže Petra Hedorfer, direktor Turističke organizacije Nemačke. - Danas se u budžet Nemačke od turizma uliva duplo više novca nego od automobilske industrije!

Tako je u UNESKU zaštićeno 37 lokaliteta, od praistorije do Bauhausa. Saobraćaj je tradicionalno razvijen, dvorci renovirani i zaposleni kostimirani, a vlasnici vinarija su prošli specijalnu obuku. Osmišljena je i dugoročna strategija promocije.

Turistička organizacija Nemačke je osmislila promociju do 2019. godine i poslednja kap u čaši bio je napad na nova tržišta.

Za mlade turiste pripremljene su aplikacije i angažovani blogeri. Za ruske goste su osmišljeni šoping centri. Za kineske turiste se svakom koraku priprema prevod, a "napad" je izvršen, čak, i na balkansko tržište. Prošle godine je u Nemačkoj boravilo više turista nego u Turskoj, Tunisu i Španiji zajedno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka evropa EU evropska unija turizam turisti putovanja putovanje ugostitelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana