Tekst objavljen: 27.04.2013 12:30        


Turska je na ekonomskom planu najviše profitirala posle rata Iraku, iako je Ankara odbila da pomogne Vašingtonu u invaziji na Irak 2003, smatraju analitičari Fajnenšel tajmsa.

Najveći pobednik rata u Iraku je - Turska

- Za pobednika rata u Iraku, nameće se novi kandidat. Deset godina pošto je Turska navukla na sebe bes Vašingtona, odbivši da odobri prelazak američkih trupa preko svoje teritorije u invaziji na Irak 2003, turski privrednici odnose pobedu u bici za iračko tržište - navodi Fajnenšel tajms.

U proteklih deset godina, izvoz turske robe u Irak raste u proseku po 25 odsto godišnje, dostigavši lane 25 milijardi dolara.

Turska je danas drugi najveći izvoznik u Irak, posle Nemačke. Potražnja turske robe u Iraku, čija se privreda razvija zajedno sa rastom eksploatacije bogatih naftnih rezervi, iz dana u dan se povećava.

Dva najveća projekta u Iraku su energetski projekti i oba vodi turska kompanija Čalik Enerji.

Turska će, kako ocenjuju analitičari, imati ogromnu korist od otvaranja naftnih polja na severu Iraka.

Turska, kroz čiju teritoriju već sada pređe tri miliona barela nafte dnevno i koja se nalazi na raskrsnici između zemalja bogatih naftnim i gasnim nalazištima, bliskoistočnih zemalja, bivših sovjetskih država i centara evropske potražnje, ima sve šanse da postane svetska energetska osovina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska irak ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana