Tekst objavljen: 02.10.2013 9:00        


Povodom navoda o tome da je vlast zaboravila male akcionare RBV-a, Narodna banka Srbije je saopštila da je ispunila sve odredbe Zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije koje se odnose na njene nadležnosti i ne snosi nikakvu odgovornost u odnosu na manjinske akcionare.

Narodna banka Srbije nije nadležna za RBV

Naime, članom 8. ovog zakona regulisani su odnosi akcionara i banke u procesu preuzimanja imovine i obaveza. Manjinski akcionari su imali pravo da u roku od 15 dana od dana obaveštenja o zaključivanju ugovora o preuzimanju zatraže od banke čiji su akcionari da od njih otkupi akcije. Jedino kod otkupa akcija po ovom zakonu sticanje sopstvenih akcija banke ne predviđa pribavljanje saglasnosti NBS.

Dakle, u ovom slučaju takav zahtev manjinski akcionari su mogli da upute RBV i ona je istovremeno bila odgovorna za sve obaveze nastale u vezi sa tim zahtevom. NBS nema saznanja da li je RBVkontaktirala manjinske akcionare i omogućila da se njihova prava i ovaj rok ispoštuju, navodi NBS.

Podsećamo da je NBS po članu 15. istog Zakona obavezna da - kada joj banka podnese ugovor o preuzimanju i zahtev za oduzimanjem dozvole za rad - na osnovu tog zahteva donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad, što je NBS i učinila u slučaju RBV. Od tog trenutka prestaju sve nadležnosti NBS, koja svojima rešenjima imenuje za administratora banke Agenciju za osiguranje depozita. Odmah nakon toga, Agencija podnosi nadležnom sudu zahtev za pokretanje stečaja banke. Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik, je i jedina prava adresa za rešavanje svih pitanja vezanih za Razvojnu banku Vojvodine u stečaju, dodaje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana