Tekst objavljen: 16.11.2012 14:28        


Srbija je, tvrdi se u pilot presudi Evropskog suda za ljudska prava, prodala nekretnine ogranka Invest banke Tuzla, u Republici Srpskoj još 1999. godine, a u Federaciji Bosne i Hercegovine pošto je nad ovom bankom u Srbiji 2002. godine otvoren stečaj.

Naše banke (ni)su prodale imovinu u BiH, Hrvatskoj

Povodom presude kojom se Srbiji daje rok od šest meseci da isplati staru deviznu štednju državljanima BiH koji su bili štediše Invest banke Tuzla na način na koji je to učinila sa štednjom državljana Srbije, Vlada je odlučila da Sudu podnese žalbu.

Pravni status imovine poslovnih banaka u stečaju na teritoriji bivših jugoslovenskih republika biće još jedan pokazatelj implementacije Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ koji će ogoliti istinsku spremnost država sukcesora da reše pitanja od velikog interesa njihovih građana i iznenadiće mnoge kao prava mera normalizacije odnosa među njima. Na sreću, ova su pitanja sada stigla na dnevni red Evropskog suda za ljudska prava, a taj Sud u slučaju stare devizne štednje nije prihvatio uveravanja država sukcesora da su se od ratifikacije Sporazuma o sukcesiji dogovarale u najboljoj veri, ali do dogovora nisu došle.
Srbija će ostati pri stavu da problem stare devizne štednje nastao među državama sukcesorima bivše SFRJ treba rešavati na teritorijalnom principu, a insistirati i na tome da bankama sa sedištem u Srbiji nije omogućeno da prodaju svoju imovinu ostalu na teritoriji bivših republika SFRJ.

Prema podacima Agencije za osiguranje depozita Srbije iz 2010. godine, jedno od otvorenih pitanja u stečaju Jugobanke bilo je regulisanje nepokretnosti koje ta banka poseduje u bivšim republikama SFRJ.

Poseban problem bile su nepokretnosti Jugobanke u Republici Hrvatskoj „koja je putem zakonskih propisa prenela ove nekretnine u svoje vlasništvo ili su prometovane, pa se nalaze u vlasništvu drugih pravnih lica“.

Tada je, dakle pre dve godine, bio neizvestan i uspeh i način prodaje nekretnina Invest banke u Republici Sloveniji po presudi koja je doneta još 1995. godine. I pet poslovnih prostora ove banke u Hrvatskoj ukupne površine 1.250 kvadrata, delilo je sudbinu poslovnog prostora Jugobanke u toj državi, odnosno Republika Hrvatska se na te nekretnine uknjižila kao vlasnik.

Bez ikakvog pravnog osnova, ocenjivala je Agencija za osiguranje depozita uz napomenu da vodi sudski postupak za povraćaj ovih nekretnina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke stara štednja stara devizna štednja raspad sfrj SFRJ bivša jugoslavija jugoslavija sud presuda žalba Evropski sud za ljudska prava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana