Tekst objavljen: 09.10.2012 16:34        


Ruska rublja će se naći na listi deviza i efektivnog stranog novca kojima banke u Srbiji mogu da trguju, kao i na listi efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

NBS: Banke sada mogu da trguju i ruskim rubljama

To je omogućeno usvajanjem Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu na sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije.

Predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić ocenio je da je odluka NBS pozitivna, jer menjačnice do sada nisu mogle ni da kupuju ni da prodaju rublje, a bilo je i ponude i potražnje.
Uključivanje ruske rublje na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije omogućiće obavljanje finansijskih transakcija u ovoj valuti, čime će se olakšati i dodatno unaprediti saradnja dve zemlje u realnom i finansijskom sektoru.

Na taj način je uvažena činjenica postojanja visokog učešća Ruske federacije u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, posebnih odnosa o bescarinskoj trgovini između dve zemlje, kao i značajnih investicija velikih ruskih kompanija u Srbiji, navodi NBS.

Odluka NBS da omogući trgovanje ruskom rubljom na deviznom tržištu Srbije predstavlja uvažavanje činjenice da naša zemlja ima veliki obim trgovine sa Rusijom.

Ali, kako su ocenili stručnjaci, od ove mere ne treba očekivati nikakve spektakularne rezultate.

- Ta odluka pre svega predstavlja uvažavanje realnosti, a to je da je spoljnotrgovinska razmena sa Rusijom u konstantnom porastu, strane direktne investicije iz Rusije imaju sve veći značaj, tako da je time uvažena realna situacija - ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović ocenio je da je odluka NBS generalno gledano pozitivna, ali da je pitanje gde će se i kako primenjivati, jer ne postoji velika tražnja za rubljom u Srbiji, niti velika ponuda te valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rublja nbs kursna lista nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana